Sous-Vide (francouzský „vakuum“) je technika vaření, která udržuje celistvost jídla při jeho delším zahřívání na relativně nízkých teplotách. Dvě základní proměnné jsou: teplota a čas.
Pomalé vaření je stále populárnější metoda na tepelnou úpravu potravin pro restaurace, hotely a všechny další oblasti gastronomie. Příprava pomocí Sous-Vide spočívá v tom, že čerstvé suroviny se uloží do vakuových sáčků, z nichž je pomocí přístrojů na vakuové balení odsátý vzduch. Pak se vloží do vodní lázně (bain marie), ve kterém se udržuje nízká teplota (v rozmezí od 55 až do 95 stupňů Celsia) pomocí přístroje Sous-Vide s nastavitelnou teplotou a délkou vaření, podle druhu suroviny.
Výhodou takto uvařeného masa je například to, že po uvaření a následném rychlém zchlazení vydrží v lednici nebo mrazničce připravené pro další použití s delší dobou spotřeby. Maso zůstává šťavnaté, pokrmy si zachovají svou hmotnost, typickou chuť, barvu a živiny. Pokud není surovina již dále upravována, splňuje takto připravená i přísně dietní potřeby.
Dokonalé vaření, to je technika Sous-Vide. Běžné zdroje tepla, v závislosti na tom, jaké jsou a na co se používají, mohou způsobit poškození naší suroviny, což vede k suchému a příliš propečenému složení nebo k optimálnímu bodu vaření. Sous-Vide nám umožňuje dosáhnout dokonalé vaření, které přináší vyšší přidanou hodnotu do nitra samotného jídla a jde tedy také o určitý způsob regenerace jídla.
V současnosti existuje množství rychlých receptů, pomocí techniky Sous-Vide. Každý, kdo chce vařit profesionálně a chutně by měl určitě vyzkoušet právě tuto techniku. Nastavte na Sous-Vide přístroji teplotu vody a délku vaření, vložte připravené kapsy a už jen čekejte. Opravdu nic víc nemusíte. Vše ostatní už probíhá automaticky – žádná kontrola, obracení ani zalévání. Po dokončení programu potraviny vyjměte a dokončete krátkým opečením, grilováním nebo osmažené na horkém oleji. Pak stačí už jen servírovat.
Navštivte Živé vaření v Košicích, na kterém se můžete o jednoduchosti přesvědčit na vlastní oči.