Kvalitní červená vína

Tradičně nejlepší vína jsou vyráběna v evropských oblastech jako je italské Veneto, Piemonte a Toskánsko či francouzské Bordeaux. Víno z těchto oblasti vyniká výbornou chutí, krásnou barvou a příjemným aroma. Nejlepší volbou je výběr z hroznu či bobulí a pozdní sběr. Tyto vína mají lepší chuť, protože jejich bobule dosáhly cukernatosti vyššího stupně než bobule pro obyčejné víno. Dobrou volbou je také ledové víno, které bylo sklizeno do teploty – 7 stupňů.

Tyto oblasti však nejsou jedinými vinařskými oblastmi v Evropě. Mají jen velmi dlouhou tradici v pěstování vína, proto jsou nejznámější. Dobré víno se samozřejmě dá najít i v České republice či Německu, nedosahuje však takové kvality jako vína z teplejších oblastí. Například španělská vína se již také dostala na světovou špičku a to hned za ty italská a francouzská. Španělsko jako pěstitelská oblast nějakou dobu zaostávala, nicméně v dnešní době se řadí i mezi jedny z největších konzumentů vína.

Španělské víno nemělo kdysi valnou pověst, protože bylo známo, že se tato země specializuje spíše na vysoké množství vyrobeného vína než na odpovídající kvalitu. To pro něj nebyl problém, protože tato země vlastní více než milion hektarů vinařské půdy, v čemž se mu v Evropě nemůže nikdo rovnat. Nejkvalitnější španělská vína jsou označena písmeny DO – Denominazión de Origien a oblastí, kde se pěstuje takto kvalitní víno je ve Španělsku více než padesát.