Pečeme s radostí, ale především s velkou chutí. Dalším cukrovím, které si pět dní před Štědrým dnem upečeme, budou Mandlové hvězdičky. Tak už rozehřívejte trouby, ať toho do pátku stihnete upéci co nejvíce.
Budeme potřebovat:
300 g polohrubé mouky
20 g kakaa
1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva
125 g cukru
1 vanilkový cukr
3 kapky mandlového oleje
3 lžíce mléka
175 g studeného margarínu
200 g oloupaných sekaných mandlí
Postup přípravy:
Na vál prosejeme 300 g polohrubé mouky, 20 g kakaa a 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva. Doprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme 75 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 kapky mandlového oleje a 3 lžíce mléka.
S částí mouky zpracujeme na hustou kaši, na kterou nakrájíme 175 g studeného margarínu. Překryjeme moukou, směrem od středu zpracujeme rychle všechny přísady na hladké těsto. V případě, že by lepilo, uložíme ho na čas do chladu.
Těsto vyválíme asi na 3 milimetry silný plát a formičkou vykrajujeme hvězdičky, které pokládáme na vymazaný plech. Potíráme je kondenzovaným mlékem a sypeme asi 50 g cukru a 200 g oloupaných sekaných mandlí. Pečeme v předehřáté troubě.
Elektrická trouba: 175 – 200°
Plynová trouba: stupeň 3 – 4
Doba pečení: asi 10 – 15 minut
Veškeré recepty na webu PíšuRád.cz jsou z knížky „Pečení po celý rok – praktický průvodce“.